Kolposkopija i PAPA TEST

PAPA test je screening metoda kojom se stapićem i četkicom skidaju ćelije sa površine grlića materice i iz cervikalnog kanala da bi se posmatrale pod miroskopom. To je ispitivanje koje se rutinski radi pri ginekološkom pregledu. Reč je o preventivnoj analizi ćelija s grlića materice koja može da ukaže na malignitet. Nalaz koji se obeležava sa „PA II grupa“ je uredan i znači da ste zdravi, dok nalazi IIIa, IIIb, IV… zahtevaju obavezan kolposkopski pregled s ciljanom biopsijom. To uključuje uzimanje isečka tkiva za patohistološku analizu. PAPA test se uvek radi u kombinaciji sa kolposkopijom.

Kolposkopija podrazumeva pregled grlića materice, vagine i spoljašnjih genitalija pod uveličanjem od 10-60 puta. Na ovaj način mnogo precijznije sagledavamo promene na genitalnim organima žene i donosimo odluku o daljem postupku koji može biti samo praćenje datih promene ili  zahteva proveru tkiva biopsijom.

Kolposkopski pregled se radi na istom stolu i u istom položaju kao obični ginekološki pregled, obavlja se nakon prestanka menstruacijskog krvarenja, ili sredinom ciklusa. Pregled nije bolan, a nelagodan je kao i svaki ginekološki pregled s uzimanjem Papa-testa.
Kolposkopija traje oko 5-10 minuta i ne radi se pod anestezijom. Ukoliko postoje kolposkopski sumnjive slike uzima se komadić tkiva za analizu (biopsija) i tada se može dati kratkotrajna lokalna anestezija u sam vrat maternice.

Kolposkopski pregled uz uzimanje Papa brisa potrebno je raditi jednom godišnje, pod uslovom da je prethodna kontrola bila u granicama normale.

Prvi ovakav pregled treba uraditi najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa, ali ne kasnije od 21. god. života.