Ginekološki pregled

Ginekološki pregled je fizički pregled male karlice i ženskih genitalnih organa, kojim se određuje veličina i pozicija vagine, cerviksa, uterusa i jajnika. On je važan deo preventive i brige o zdravlju svake žene. Obavlja se u cilju otkrivanja eventualnih simptoma karcinoma u najranijoj fazi, infekcija, seksualno prenosivih bolesti i ostalih reproduktivnih problema.

U redovan ginekološki pregled potpada i uzimanje brisa za Papanikolau test u cilju ispitivanja eventualnog prisustva infekcije poput gljivičnih infekcija ili bakterijske vaginoze, otkrivanja seksualno prenosivih bolesti (klamidija, gonoreja, herpes, trihomonas, ili humani papiloma virus (HPV), identifikovanja fibroma, ovarijalne ciste ili prolaps uterusa itd. Pregledi se preporučuju i u slučaju davanja kontraceptivne terapije, kao i u slučajevima javljanja bola u abdomenu.

Ginekološki pregled zakazuje se kada menstruacija nije u toku. Pre svakog pregleda bi trebalo izbegavati vaginalne sprejeve, vaginelate, ispiranje i intimni odnosi najmanje 24 sata pre pregleda.

Osetićete mali pritisak i nelagodnost u toku aplikovanja spekuluma u vaginu. Probajte da opustite noge i kukove koliko je to moguće. Možda ćete osetiti bol ili iritaciju, posebno ukoliko je prisutna vaginalna infekcija.